Szybkowar to pomysłowe i nowoczesne urządzenie, w którym każdy z nas ma możliwość ugotować ulubioną potrawę kilka razy szybciej. Jest to garnek, który charakteryzuje się niezwykłą szczelnością. Woda szybciej zaczyna wrzeć, co wpływa na krótki czas gotowania. Dzięki temu, możliwe jest o wiele szybsze przygotowanie ulubionych potraw. Garnek ten nadaje się na każdy rodzaj kuchenek. Szybkowar istnieje co prawda od XVII wieku jednak ostatnimi czasy garnek ten stał się szczególnie popularny. Dzięki swoim właściwościom, postępom technologicznym i nakładom firm, powstały szybkowary, które nie rdzewieją i które są łatwe w użyciu dla każdego z nas.
Podstawowe korzyści, jakie zyskujemy używając szybkowar, to oszczędność. Gotując w szybkowarze, oszczędzamy bowiem czas i prąd.
Trzeba również dodać, że potrawy przyrządzane w szybkowarze, nie tracą na wartości, mimo krótkiego acz intensywnego przyrządzania. Warzywa, mięso i inne produkty będą lekko zarumienione, miękkie i zdrowe. Potrawy przygotowywane w szybkowarze, mają dobrze wyczuwalny aromat. Wbrew pozorom, jedzenie z szybkowaru nie jest ani rozmiękłe, ani mdłe. To specyfika gotowania w tym garnku pozwala na to, by wszystkie produkty zostały przyrządzone tak samo jak w tradycyjnym garnku, a nawet lepiej.
Warto wspomnieć o tym, że rosół, który tak naprawdę gotujemy dwie godziny, w szybkowarze przyrządzimy go w zaledwie 20 minut. Warzywa miękną o wiele szybciej, pod wpływem gorąca, jakie wytwarza się w garnku.
Jak gotować w szybkowarze?
Gotowanie w szybkowarze jest bezpieczne, przyjemne i szybkie, co pozwala nam zaoszczędzić dużo czasu na przygotowanie wystawnego obiadu. Szybkowar, jako garnek specjalistyczny, będzie odpowiedni nawet na zagotowanie wody.
Szybkowar składa się najczęściej z podstawy i z pokrywki. Często jednak możemy zakupić specjalny zestaw szybkowarów, który ma aż dwie podstawy o różnej pojemności. Dodatkowym elementem, jest tak zwany zawór bezpieczeństwa podnosi się do góry i wypuszcza parę. Para wypuszczana jest w momencie, gdy ciśnienie przekroczy dozwoloną wartość.
Używanie szybkowaru powinno odbywać się według ściśle określonych zasad w instrukcji obsługi. Jeśli chodzi o napełnianie naczynia wodą, nie można przekroczyć 2/3 wysokości garnka.
Specyfika szybkowaru pozwala nam na uzyskanie aromatycznych potraw. Para wytwarzana podczas gotowania, nie ulatnia się lecz krąży po garnku. Dzięki temu, potrawy ‘zachodzą’ przyprawami.
Aby dobrze nam się pracowało z szybkowarem, należy zapoznać się ze wszystkimi dźwiękami, jakie wydaje ten garnek. Każdy szybkowar jest trochę inny – z tego powodu musimy nauczyć się rozpoznawać wszystkie świsty, szelesty i inne dźwięki.
Otwieranie i zamykanie szybkowaru, jest często wymagającym procesem, przynajmniej na samym początku użytkowania garnka. Na pokrywce widnieją specjalne oznaczenia, dzięki którym będziemy wiedzieć, w którą stronę przekręcić pokrywę, by prawidłowo zamknąć i otworzyć garnek. Podczas używania szybkowaru, musimy jedynie pilnować, by poziom wody nie przekroczył normy, żeby zapobiec spaleniu się potrawy.
O czym należy pamiętać?
Uszczelki – są to elementy szybkowaru, które po pewnym czasie mogą się zużyć. Nie jest to jednak nic złego – każdy typ uszczelki można bowiem dokupić. Największa uszczelka znajduje się na całej średnicy obręczy pokrywy. To ona odpowiada za prawidłowe zamknięcie i uszczelnienie szybkowaru. Wszystkie elementy ochronne oraz blokujące, uniemożliwiają samoistne otwarcie się garnka podczas gotowania. Uszczelki i blokada są niezawodne w każdym szybkowarze.
Otwieranie i zamykanie szybkowaru – istotne jest, by zawsze upewnić się, że szybkowar został poprawnie zamknięty. Istotą działania tego garnka, jest właśnie szczelność między pokrywką i samym garnkiem. Każdy szybkowar może zamykać się inaczej – dość często możemy mieć do czynienia z rączką, na której zamontowany jest specjalny mały mechanizm, dzięki któremu można otwierać i zamykać szybkowar, dociskając i luzując pokrętło mechanizmu. Z kolei podczas otwierania garnka, konieczne jest odsunięcie się od niego przynajmniej pół metra – para, jak jest zgromadzona w garnku, może nas poparzyć.
Rodzaje kuchenek – szybkowar można stosować na wszystkie rodzaje kuchenek, w tym indukcyjną. Najczęściej bowiem, możemy liczyć na szybkowary wykonane ze stali nierdzewnej.