Gdzie kupować naturalną, zdrową żywność?

Gdzie kupować naturalną, zdrową żywność?

naturalna żywność
Rate this post

Żywność, którą kupujemy na co dzień jest coraz bardziej przetwarzana.

Masowość produkcji połączona z nieustannym obniżaniem jej kosztów spowodowała, że produkty są pełne nieskończonej liczby składników, między innymi poprawiających wygląd i smak produktów, a także wydłużających ich przydatność do spożycia.

Optymistycznym zjawiskiem jest rosnąca świadomość konsumentów na temat jakości spożywanego pożywienia. Wzrastają coraz bardziej wymagania w stosunku do jakości kupowanych towarów, a przede wszystkim w ich aspekcie zdrowotnym.

Żywność ekologiczna, co warto o niej wiedzieć?

„Wobec ekspansji zagrożeń cywilizacyjnych oraz coraz liczniejszych przypadków zapadania na choroby rozwijające się na tle nieprawidłowego żywienia, jak również z powodu skażenia żywności toksycznymi substancjami występującymi w wodzie, glebie i powietrzu, istnieje konieczność upowszechnienia w społeczeństwie wiedzy na temat żywności ekologicznej, wpływu na stan zdrowia człowieka oraz na wskazanie jej działania profilaktycznego.”

Żywność ekologiczna jest coraz częstszym wyborem konsumentów świadomych znaczenia zdrowej diety dla zachowania organizmu w optymalnym stanie. Wobec konwencjonalnych towarów zalewających półki marketów poszukują oni alternatywy w postaci ekologicznych produktów. Żywność wyprodukowana konwencjonalnymi metodami, wysoko przetworzona – z ogromnymi ilościami konserwantów, sztucznych barwników, soli, cukru, tłuszczu, substancji poprawiających jej smak, nie służy ludzkiemu organizmowi, a wręcz przyczynia się do wielu chorób takich jak: miażdżyca, cukrzyca, schorzenia serca, układu pokarmowego.

Podstawą naszej diety powinny być produkty ekologiczne cechujące się:

  • Wyższym, pełnowartościowym znaczeniem odżywczym dla organizmu, a także większą zawartością witamin i minerałów, węglowodanów, białek występujących w korzystnych dla organizmu proporcjach;
  • Zawartością antyoksydantów, które pomagają zwalczać wolne rodniki, będące przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych;
  • Korzystnym wpływem na ludzki organizm oraz właściwościami prozdrowotnymi dla człowieka;
  • Lepszym smakiem i brakiem sztucznych konserwantów, pestycydów, hormonów i innych szkodliwych substancji;
  • Zmniejszaniem ryzyka zapadania na choroby takie jak: alergie, nowotwory;
  • Zmniejszeniem do minimum ryzyka otyłości;
  • Niższym poziomem zanieczyszczeń w stosunku do żywności, która jest ogólnodostępna na rynku produktów spożywczych, zwłaszcza żywności wysokoprzetworzonej;
  • Odpowiednim przechowywaniem i konfekcjonowaniem.

żywność ekologiczna

Sklep greenmall.pl jako przykład sklepu online ze zdrową żywnością

Sklep internetowy greenmall.pl oferuje zdrową żywność ekologiczną. To idealne miejsce dla osób dbających nie tylko o swojej zdrowie, ale również o stan środowiska naturalnego. Szeroka oferta zawiera:

  • naturalną żywność, pochodzącą z certyfikowanych ekologicznych upraw,
  • zdrowe zamienniki słodyczy, w tym bezglutenowe oraz bez dodatku cukru,
  • bogaty wybór wegańskich i wegetariańskich produktów,
  • naturalne produkty z konopi, zawierające tłoczony na zimno olej z tej rośliny, czyli olejek CBD, którego wyjątkowe właściwości zapewniają skórze doskonałe nawilżenie, a także pomoc w leczeniu dolegliwości oraz kontuzji.

W trosce o środowisko naturalne pracownicy pakują produkty w kartony pochodzące z recyklingu, które zostały wyprodukowane z materiałów w 100% roślinnego pochodzenia i podlegających biodegradacji. Działalność sklepu internetowego greenmall.pl od początki do końca jest bezpieczna dla planety i zdrowia każdego z nas.

Dlaczego warto wybrać zdrową i ekologiczną żywność?

Żywność ekologiczna jest najlepszym pożywieniem dla człowieka. Oprócz jej pozytywnego wpływu na ludzki organizm w procesie jej wytwarzania człowiek generuje jak najmniej substancji szkodliwych do środowiska naturalnego. Odpady są ponownie wykorzystywane bez ich spalania, wyrzucania do ziemi, wody i powietrza, dlatego ten sposób odżywiania jest rozwiązaniem na przyszłość i jedynym korzystnym nie tylko dla organizmu człowieka, ale całej planety i wszystkich żyjących na niej organizmów.

Żywność ekologiczna jest według badań przeprowadzonych przez naukowców zdrowsza od tej wytwarzanej w sposób konwencjonalny, ponieważ:

  • zawiera więcej składników odżywczych, począwszy od witamin, a skończywszy na minerałach,
  • posiada więcej antyoksydantów, opóźniających procesy starzenia,
  • zawiera mniej substancji szkodliwych dla ludzkiego organizmu takich jak azotany, pestycydy, hormony i wiele innych,
  • w procesie jej wytwarzania zużywane są mniejsze ilości energii, a ilość gazów cieplarnianych emitowanych do atmosfery jest zdecydowanie niższa.

Gwarancją zakupu zdrowego i wartościowego produktu są certyfikaty w jakie są zaopatrzone produkty oferowane przez sklep z naturalną żywnością greenmall.pl.

Z jakich produktów warto zrezygnować w swojej diecie?

Niektórych produktów w naszej diecie powinno się w ogóle unikać z powodu ich negatywnego wpływu na organizm. Są to między innymi przetwarzana żywność z tłuszczami utwardzonymi obecnymi głównie w chipsach, margarynach i wielu innych produktach, wszelkie potrawy w puszkach z wysoką zawartością sodu, słodzone napoje gazowane, słodziki, przetworzone mięso z konserwantami, glutaminianem sodu lub azotanami odpowiedzialnymi za wiele chorób z nowotworami na czele.